Sultangazi Hakkında


Sultangazi , 2008 yılında Gaziosmanpaşa ilçesinden 14 , Eyüp ve esenlerden ise 1 mahalle alarak kurulan şehrin Avrupa yakasındaki ilçelerinden biridir. İlçenin dört bir yanıyla şehrin diğer büyük ilçeleriyle sınır oluşmaktadır. Geniş bir yüzölçümüne sahip olduğundan dolayı şehrin ilçeleri arasında 19. Sırada bulunduğu belirlenmiştir. nüfus sayımına 2008 yılından günümüze kadar bakıldığında, 2008 yılında nüfus sayısının 444.295 sayısında olmasına rağmen bu sayı 2015 yılında 521.524 sayısına ulaşmıştır.
Sultangazi ilçesi 16 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin içinde bulunan Alibey barajı, içme ve kullanma suyu maksadıyla kurulmuş ve hala şehrin bu yakasının önemli bir bölümünün su ihtiyacının giderilmesinde fayda göstermektedir. Ayrıca bu barajda amatör balıkçılık ve su sporları da yapılmakta olup ilçenin halkına sosyal aktivite imkanı sunmaktadır.
İlçe olma statüsüne kavuşalı çok uzun bir zaman geçmemesine rağmen ilçenin görünümü ve halkın refahı açısından büyük değişim ve gelişmeler yapılmış , ilçe gelişme yolundaki ilçelerin ilk sıralarında yer almaya hak kazanmıştır. Bu durum ve gelişme Sultangazi ilçesine büyük oranda göç yapılmasını sağlamıştır. İlçeye girdiğinizde mahalle ve esnaf kültürünü belki de o eskiden kalan samimiyeti yakalayacağınız nadir ilçelerden biridir. İnsanlık ilişkilerinin hala devam ettiği ilçede kentsel dönüşüme yönelik büyük çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir.
Sultangazi gezilecek yerleri sıralandığında seçenekler oldukça fazladır. Gezilecek yer olarak sıralanabilecek yerlerin ağırlığında doğal güzellikler ve belki birkaç tane avm vardır. Genelde doğal güzellikler tercih edilmekle beraber bu yerler insanların fotoğraflarının çekildiği yerlerinde ev sahibi oldu. Bu doğal güzelliklere örnek verecek olursak ;
· Mavi Marmara Parkı
· Pamukkale Malkoçoğlu Parkı
· Mimar Sinan Kent Ormanı
· Hacı Bektaş-ı Veli Parkı
· Mağlova Su Kemerleri
· Esentepe Ahi Evran Parkı
· Sultangazi Kültür Merkezi
· Masal Park
Sultangazi tarihi yerleri olarak bakıldığında tarihi yer olarak örnek gösterilen alibey barajı ve mağlova kemeri insanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerden birkaçıdır. Tarihi miras olarak değerlendirilmeye hak kazanmış bu baraj ve kemer şehre sadece tarihi güzellik olarak bulunmakla kalmayıp aynı zamanda alibey barajı şehrin büyük bir kısmının su ihtiyacını da gidermektedir. Bu sebeple daha da fazla merak uyandırdığı söylenebilir. Çok fazla insanın üzerinde yürümesini sağlayan maglova kemeri altında akan suyun eşliğinde ve kendi mimarisinin belki de o eski taşların geçmişi hissettiren izleriyle günümüzde de ilgi odağı olarak görülmeye devam etmektedir.
Mağlova Su Kemerleri: Sultangazi ilçesine bağlı Cebeli Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Alibey Dersi üzerine Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arsında inşa edilmiştir. 257 metre uzunluğunda 36 metre yüksekliğe sahip olan Mağlova Su Kemeri iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bu tarihi su kemeri üst kısmında 8 küçük göz, alt kısmında ise 8 büyük gözden oluşan ihtişamlı bir mimariye sahiptir. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan 450 yıllık tarihe sahip bu ölümsüz eser görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.
Alibey Barajı: Sultangazi ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Alibey Barajı içme suyu ve sanayi suyunu temin etmek amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. Günümüzde Avrupa yakasını büyük oranda su ihtiyacını bu baraj karşılamaktadır. Etrafında bulunan orman ile harika bir güzellik oluşturan Alibey Barajının çevresinde dinlenme tesisleri yapılmıştır. Güzel bir mesire yeri olan bu alanda piknik yapmak mümkün.
Mimar Sinan Kent Ormanı: Sultangazi Alibey Gölünün etrafında bulunmaktadır. Doğanın her tonunu içinde barındıran bu tabiat harikası orman içinde barındırdığı göl ile büyüleyici bir güzellik oluşturuyor. Bu doğa harikası ormanı at ya da fayton ile rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Mimar Sinan kent Ormanında piknik alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, ahşap masalar ve büfe bulunmaktadır. Aynı zamanda sosyal tesis olan bu alanda futbol, basketbol, voleybol sahaları, paint ball, tırmanma parkurları ve amfi tiyatrosu bulunmaktadır. Mimar Sinan Kent ormanında hem dinlenebilir hem de doyasıya eğlenebilirsiniz.



